Eteriska oljor A-I : dofter och egenskaper

Eteriska oljor och naturliga dofter påverkar oss inte bara genom sin doft. De har terapeutisk och hudvårdande effekt genom sina av specifika växt- och doftämnen. Alla Organic Makers eteriska oljor är 100% rena ekologiskt certifierade oljor av högsta terapeutiska kvalitet.

Här går vi igenom doft, hudvårdande och terapeutiska egenskaper för varje eterisk olja i bokstavsordning. I det här inlägget de eteriska oljor som börjar på A-I. Läs mer här om eteriska oljors funktion, dosering och säkerhet.

eterisk olja apelsin - organicmakers.se

Apelsin eterisk olja

[Citrus sinensis]

Toppnot

Eterisk olja apelsin har en karaktäristiskt söt, fyllig och frisk doft av apelsinskal. Passar bra att blanda med andra citrusdofter: t.ex. bergamott, citron, mandarin och neroli; med aromatiska dofter som lavendel och rosmarin; och kryddofter som t.ex kryddnejlika och svartpeppar. Apelsindoften är flyktig och blandas gärna med någon basnot som sandelträ, frankincense eller myrra.

I hudvård har eterisk olja apelsin antiseptiska och lugnande egenskaper, vilket gör apelsinolja särskilt bra till både känslig hud och till fet hud som behöver balans.

I aromaterapi används eterisk olja apelsin i massageoljor och rumsdoft för sina stressminskande och upplyftande egenskaper. Apelsinolja används även sin reglerande effekt vid förstoppning, gasbildning och för att stimulera matsmältning.

Köp eterisk olja apelsin i Organic Makers webbshop

Spara

eterisk olja atlasceder

Atlasceder eterisk olja

[Cedrus atlantica]

Mellannot

Eterisk olja cederträ av Atlastyp har en behaglig, fyllig och sötaktig trädoft som blandar sig väl med många andra eteriska oljor och ger karaktär och värme i parfymer. Passar bra med t ex friska dofter som apelsin, bergamott, eukalyptus, frankinsence och ingefära, samt andra trädofter; enbär, tallbarr, vetiver och patchouli. Atlasceder är en mellan- till basnot som kan fixera och hålla samman andra dofter som annars spretar i en blandning. Den mjuka cederträdoften gör sig särskilt bra i maskulina blandningar.

I hudvård anses eterisk olja atlasceder vara särskilt bra för acnebenägen hud. Atlasceder har även antiseptisk, sammandragande och lugnande verkan för klåda och irritation. Dessa egenskaper tillsammans med sin doft har gjort eterisk olja atlasceder populär i after shave-produkter och i hårvårdsprodukter för skalp och mot mjäll.

I aromaterapi används eterisk olja atlasceder till meditation och för att minska nervositet och stress, samt motverka negativa tankar och stärka självförtroende.

Köp eterisk olja atlasceder i Organic Makers webbshop

Spara

Spara

Spara

eterisk olja benzoin

Benzoin resinoid

[Styrax tonkinensis]

basnot

Benzoin har en mjuk aromatisk, balsamisk doft med noter av bittermandel, sirap och vanilj. Den kan i stort sett blandas med de flesta eteriska oljor; särskilt krydd-, trä- och citrusdofter: t ex koriander, svartpeppar, enbär, sandelträ, tallbarr, citron, grapefrukt, mandarin samt andra balsamiska oljor som frankincense och myrra.

Benzoin resinoid används i hudvårdsprodukter för irriterad, torr, sprucken och narig hud. Oljan har antiseptiska och inflammationshämmande egenskaper. Benzoin är exempelvis bra i en nagelolja för skadade nagelband.

Benzoin är en resinoid (löst hartsämne) framställd genom alkoholextraktion av kådan från bensoeträdet Siambensoe (Styrax tonkinensis) som är den främsta sortens benzoin. Inom aromaterapi är bensoeharts en olja för värme och tröst.

Köp eterisk olja benzoin i Organic Makers webbshop

eterisk olja bergamott

Bergamott eterisk olja

[Citrus aurantium bergamia]

Toppnot

Eterisk olja bergamott har en frisk citrusdoft med en blommig och örtig botten som andra citrusfrukter saknar. Bergamottoljans fylliga toppnoter är lätta att kombinera med andra eteriska oljor, vilket gör den till en av de mest använda dofterna i parfymer. Bergamott är en ingrediens tillsammans med neroli i klassisk Eau de Cologne. Andra klassiska kombinationer är med lavendel, geranium, patchouli och enbär. Det klassiska svarta teet Earl Grey får sin smak av bergamott.

I hudvård används eterisk olja bergamott till fet hud och mot acne tack vare antiseptisk verkan. Bergamott passar dock alla hudtyper med dess uppfriskande och renande egenskaper. Bergamottolja används även i hudvård mot psoriasis.

I aromaterapi används bergamott mot depression, nedstämdhet och sorg, för främjande av aptiten och för att minska stress.

Vår ekologiska eteriska bergamottolja är bergaptenfri, vilket innebär att oljan är fri från de ämnen som kan orsaka hudreaktioner i starkt solljus (fotosensibilitet).

Köp eterisk olja bergamott i Organic Makers webbshop

eterisk olja citron

Citron eterisk olja

[Citrus limon]

Toppnot

Eterisk olja citron har en tydlig, frisk och koncentrerad doft av citronskal. I doftblandningar kan citron blandas med andra citrusdofter; t.ex. apelsin, bergamott och neroli; med friska dofter som eukalyptus, frankincense, ingefära och tallbarr. Citronoljans lätthet och sprudlande doft gör den till en bra motvikt till söta och tyngre dofter; som t.ex. geranium, muskatellsalvia, ylang ylang, patchouli och vetiver.

I hudvård är eterisk olja citron särskilt bra för fet hud och mot acne. Oljan är antibakteriell och stimulerar blodcirkulation

Ekologisk citronolja är mycket användbar i aromaterapi. Den vitaliserar och stimulerar, rensar sinnet och skärper uppmärksamhet och beslutsförmåga.

Köp eterisk olja citron i Organic Makers webbshop

eterisk olja citroneukalyptus

Citroneukalyptus eterisk olja

[Eucalyptus citriodora]

Toppnot

Eterisk olja Citroneukalyptus har ett mycket gott och påvisat skydd mot myggor och andra insekter som fästingar. Myggmedel med citroneukalyptus som verksam ingrediens har visat sig vara lika effektiva som medel med DEET. Det är oljans rika innehåll på  det bioaktiva ämnet citronellol som gör citroneukalyptus verksam som insektsavvisare. Eterisk olja citroneukalyptus är den olja med högst del av det mot mygg och insekter verksamma ämnet citronellol och är därför det bästa naturliga valet till myggolja.

Citroneukalyptus har en frisk och grön doft av citron och citronella med en sötaktig underton. Passar bra med både söta och friska dofter, samt de flesta blom- och citrusoljor: apelsin, citron, may chang, geranium, palmarosa, ylang ylang, lavendel, rosmarin och tallbarr.

I hudvård används citroneukalyptus för dess antiseptiska och deodoriserande verkan; exempelvis i deodorant och fotsalva.

I aromaterapi är användningsområdet särskilt ansiktsångbad mot förkylningar och halsont. I massageoljor och rumsdoft för att motverka trötthet och för att rensa sinnet.

Köp eterisk olja citroneukalyptus i Organic Makers webbshop

eterisk olja douglasgran

Douglasgran eterisk olja

[Pseudotsuga menziesii]

mellannot

Eterisk olja Douglasgran är en mellannot; en frisk trädoft med med fruktiga undertoner. Douglasgranens alldeles speciella doft kan nästan beskrivas som en krispig späd morotsdoft, från trädgårdslandet en daggig sommarkväll. Passar bra att blanda med citrusoljor och friska dofter såsom frankincense, enbär, grapefrukt, pepparmynta, rosmarin, tallbarr och tea tree. Eterisk olja douglasgran är även ett bra komplement till fylligare dofter som vetiver och atlasceder.

I hudvård kan douglasgran användas för dess antiseptiska, renande och uppfriskande verkan. Oljan anses kunna stimulera och förbättra blodcirkulation; lindra muskelvärk som en ingrediens i massageoljor.

Liksom andra eteriska oljor av barr kan douglasgran användas i aromaterapi mot stress och andningsbesvär, samt för sina antidepressiva egenskaper.

Köp eterisk olja douglasgran i Organic Makers webbshop

eterisk olja enbar

Enbär eterisk olja

[Juniperus communis]

mellannot

Eterisk olja enbär har en karakteristiskt söt, skogig doft som är fyllig och frisk. Enbär ger bra kropp till en doftblandning, med en aromatiskt träig underton.

Ekologisk enbärsolja är fin att kombinera med eterisk olja bergamott, andra trädofter så som atlasceder, sandelträ, tallbarr och vetiver; söta dofter som benzoin och muskatellsalvia; hartser som frankicense och myrra; och blommiga dofter som geranium och neroli.

Används traditionellt för att stimulera hudens blodcirkulation, som i massageoljor mot celluliter, muskelvärk och ledinflammation. Enbärsolja är även bra i hudvårdsprodukter för blandhy och för aknebenägen hy.

I aromaterapi används eterisk olja enbär för detox; för dess renande och energigivande egenskaper som motverkar stress. Enbärsolja används för att rensa luften och luftvägarna och skapa förutsättning för lugn och harmoni.

Köp eterisk olja enbär i Organic Makers webbshop

eterisk olja eukalyptus

Eukalyptus eterisk olja

[Eucalyptus globulus]

mellannot

Eterisk olja eukalyptus har en mycket frisk aromatisk, mintliknande doft. Det finns flera sorters eukalyptusoljor med olika karaktär och arom. Eukalyptus globulus är den eukalyptusolja som innehåller mest av ämnet eukalyptol – och är därför den olja som traditionellt har använts till medicinskt bruk för halsbesvär och som smaksättare av t. ex. tandkräm och tuggummi.

I dofter passar eterisk olja eukalyptus globulus bra med aromatiska och örtiga oljor som lavendel, pepparmynta, åkermynta och tea tree; citrusoljor som citron, may chang och petitgrain.

Eukalyptus används i hudvårdsprodukter för rengöring, till deodoranter och till liniment för dess svalkande och vårdande egenskaper. I aromaterapi har eterisk olja eukalyptus mot andningsbesvär och huvudvärk.

Utöver att eukalyptusoljans funktion i hostmediciner och naturliga förkylningsmedel används den även i  insektsavvisande produkter. Eterisk olja eukalyptus har i många vetenskapliga studier visat sig vara mycket effektivt mot insekter som mygg och knott.

Köp eterisk olja eukalyptus i Organic Makers webbshop

eterisk olja frankinsence

Frankincense, eterisk olja

[Boswellia carterii]

basnot

Eterisk olja Frankincense är en av de äldsta eteriska oljorna som fortfarande används. Historiskt sett har oljan varit det mest betydelsefulla doftämnet i olika kulturer. Den har använts för sina helande egenskaper sedan Egyptens storhetstid

Eterisk frankincense (av sorten carterii) har en utsökt och komplex doft, som gör den till en mycket användbar basnot. Doften har varma, kryddiga och balsamiska undertoner med en frisk och citrusliknande topp. Frankincenseolja är en bra fixatör att använda i kryddiga, exotiska och blommiga parfymer; den kan blandas med mellannoter utan att ta överhanden.

Frankincense går bra tillsammans med de flesta trädofter som atlasceder, sandelträ och tallbarr; kryddiga som kanel och svartpeppar, alla citrusdofter; blommiga geranium och ylang ylang; samt balsamiska och jordiga dofter som t. ex. benzoin, myrra, patchouli och vetiver

Ekologisk frankincense är inflammationshämmande, milt antiseptisk och sammandragande. I hudvård passar den alla hudtyper; torr och känslig hy lindras och fet hy balanseras. Oljan anses motverka rynkor och är därför vanlig i anti-age produkter

Köp eterisk olja frankicense i Organic Makers webbshop

eterisk olja geranium

Geranium eterisk olja

[Pelargonium graveolens]

MELLANNOT

Eterisk olja Geranium är mycket vanlig i parfymeri och kosmetik. Doften påminner om ros (och kallas därför rosengeranium) och har många värdefulla hudvårdande egenskaper.

Geranium är en mellannot med en friskt blommig och grön doft med inslag av citrus i toppen och mjuka, söta undertoner som påminner om ros. Oljan passar bra med flera eteriska oljor: bergamott, citron, mandarin, neroli och andra citrusdofter; friska och aromatiska så som frankincense, enbär, lavendel, rosmarin och tea tree; söta dofter som benzoin, muskatellsalvia, vanilj och ylang ylang; kryddor t.ex svartpeppar; geranium friskar upp djupare basnoter som myrra, patchouli och sandelträ.

Ekologisk geraniumolja passar alla hudtyper. Den är särskilt bra för fet hy eftersom den hjälper till att balansera hudens sebumproduktion. Geranium verkar även sammandragande och cellförnyande, vilket gör det till en bra och populär eterisk olja i anti-age produkter. Har även insektsavvisande effekt och kan användas i t. ex. myggoljor.

I aromaterapi används eterisk olja Geranium för att främja hormonell balans, motverka trötthet och för att minska stress.

Köp eterisk olja geranium i Organic Makers webbshop

eterisk olja grapefrukt

Grapefrukt eterisk olja

[Citrus grandis]

Toppnot

Eterisk olja Grapefrukt har en ren och frisk toppnot med en distinkt, men flyktig citrusdoft. Grapefruktolja är framförallt bra tillsammans med andra citrusoljor, som apelsin, bergamott, citron, mandarin, neroli och petitgrain; trädofterna atlasceder, enbär och sandelträ; aromatiska som lavendel och rosmarin och söta som vanilj och ylang ylang.

Grapefrukt har antiseptisk, stimulerande och rengörande verkan när den används till hudvård. Den passar särskilt bra till blandhy, fet hud och aknebenägen hud. Är exempelvis en bra ingrediens till ekologiska rengöringsprodukter för hud och hår, samt till massageoljor för att öka lymfcirkulation och motverka celluliter.

I aromaterapi har eterisk grapefruktolja humörlyftande egenskaper (en bra olja särskilt i vintertider) och används för att motverka fysisk utmattning.

Vår ekologiska eteriska grapefruktolja är bergaptenfri, vilket innebär att oljan är fri från de ämnen som kan orsaka hudreaktioner i starkt solljus (fotosensibilitet).

Köp eterisk olja grapefrukt i Organic Makers webbshop

eterisk olja ingefäraIngefära, eterisk olja

[Zingiber Officinale]

MELLANNOT

Eterisk olja Ingefära har en varmt kryddig och samtidigt lite jordig doft med citrusfriska toppnoter. Ingefära är en mellannot till basnot och kan lätt ta överhanden, så små mängder räcker långt i doftblandningar. Passar bra med trä- och barroljor som atlasceder, sandelträ, tallbarr och vetiver; med citrusoljor, t. ex. apelsin, citron och grapefrukt; kryddoljorna kanel och koriander, friska dofter som frankincense och palmarosa.

Ekologisk ingefäraolja är bra till massageoljor för att mjuka upp stela leder och muskler, öka blodcirkulationen och motverka kalla fötter och händer För hudvård anses den också ha inflammationshämmande och antioxidant verkan.

I aromaterapi används eterisk olja ingefära för att stimulera sinnet och avhjälpa brist på inspiration.

Köp eterisk olja ingefära i Organic Makers webbshop

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*