Magic balm med ringblomma och kamomill

DIY: Skippa rödnäsan för gott med ekologiskt Magic Balm!

Förkylningstider. Suck. Och även om man är frisk och pigg nog att inte ligga nerbäddad under lager av täcken med bultande huvud så rinner näsan nåt förskräckligt!

En av de värsta konsekvenserna av detta snytande och snörvlande är en öm rödnäsa som får Rudolfs lilla mule att blekna. Vad gör vi då? Jo, vi gör ett magiskt läkande och vårdande balm, som både skyddar, helar, mjukgör och fixar ömheten och rödheten!

Det här magicbalmet är en bomb av verksamma ekologiska ämnen, och förutom till förkylningsnäsan är det utmärkt till många tillstånd av skadad hud; eksem, blöjutslag, torra fläckar och småskador!

Magic balm innehåller bara verksamma ekologiska ingredienser:

Ekologisk rapsolja är en basolja som har riktigt bra hudvårdande egenskaper. Rapsoljan innehåller naturliga ämnen som liknar kortison och verkar på liknande sätt, utan kortisonets biverkning då alltså.

Svartkumminolja är en olja som är välkänd för många, och helt okänd för andra. Den är faktiskt en av våra storsäljare! Den har använts i tusentals år framförallt i Mellanöstern och Asien för sina läkande egenskaper, både utvärtes och invärtes. Vår svartkummin olja är av matkvalitet och går även att inta som kosttillskott.

Kamomillextraktolja är ekologiskt kamomillextrakt löst i en blandning av ekologisk olja. Kamomillextraktet som bland annat innehåller bisabolol och matricin, ett förstadium till chamazulen som förebygger inflammation, har påvisat antiinflammatorisk, lugnande och reparerande verkan för huden. Kamomill har också effekten göra huden mer genomsläpplig för andra ämnen, vilket passar synnerligen bra i en sån här salva där man verkligen vill att huden ska ta åt sig alla nyttigheter ordentligt!

Ringblomsextraktolja är ytterligare en extraktolja baserat på en medicinväxt. Ändelsen officinalis i ringblommans latinska namn [calendula officinalis], betyder ungefär apotek, en vanlig ändelse på de klassiska läkeväxterna som använts i årtusenden. Ekologiskt ringblomsextrakt innehåller blommornas bioaktiva ämnen, bl.a. triterpensaponiner, lupeol, seskviterpener och flavonoider, som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Ekologisk ringblomsextraktolja är särskilt bra för torr och känslig hud, för eksem och utslag.

Slutligen är ekologiskt bivax det som ger balmet sin fasthet (det är fortfarande ett mycket mjukt balm, som en tjock hudkräm ungefär), men också en mängd goda egenskaper följer med bivaxet; vax skapar en skyddande hinna som bevarar hudens fuktighet samtidigt som det låter huden andas. Bivax innehåller också ämnen som verkar antiinflammatoriskt och lugnande.

Vill du använda veganskt vax i stället för bivax byter du ut bivaxet mot candelillavax, gärna i kombination med det krämiga myricavaxet. Ca 4/5 (80%) candelillavax och 1/5 (20%) myricavax av vaxdelen är lagom. Till 100 gram balm blir det alltså 16 g candelillavax och 4 g myricavax i stället för bivax.

Ja, ni förstår varför vi kallar det Magic Balm! Det här balmet är verkligen allt man behöver för skadad hud.

Recept Magic Balm

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

48.5%Rapsolja EKOMängd g
25%Svartkumminolja EKOMängd g
3%KamomillextraktMängd g
3%RingblomsextraktMängd g
20%Gult Bivax EKOMängd g
0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
0.5% Eventuellt eteriska oljorMängd g

Receptnoter: Rapsoljan kan bytas ut mot valfri olja, t.ex den torrare hampfröoljan eller den fetare avokadooljan. Även vitt bivax kan användas.

Gör så här:

Smält samman alla ingredienser över ett vattenbad eller i microvågsugn på korta intervaller i en värmetålig behållare  tills bivaxet smält. Rör om kontinuerligt så smälter bivaxet lättare.

Låt svalna och rör om då och då under nedsvalningstiden så att balmet blir krämigt och klumpfritt. Vill du snabba på processen sätter du behållaren i ett kallt vattenbad, då måste du röra om hela tiden tills balmet är färdigt (om du pausar omrörningen en stund, lyft ur behållaren ur det kalla vattenbadet så stelnar det inte till). Du kan använda en elvisp, där du sätter på bara den ena vispen, att röra om med. Rör på lägsta hastighet.

När balmet nått rumstemperatur eller lägre rör du om kraftigt en sista gång och häller upp i burkar. 100 g balm blir ca 5-6 st 15ml glasburkar, beroende på hur mycket du fyller (de rymmer till bredden ca 20 ml.)
Balmet brukar stabilisera sig ytterligare över natten, konsistensen kommer att bli som en tjock hudkräm ungefär.

Hållbarhet: Det här balmet håller sig utan e-vitamin ca ett halvår i öppnad burk i rumstemperatur.
Tillsätter du naturlig E-vitamin eller annan antioxidant blir hållbarheten ca dubbelt så lång. E-vitamin är även hudvårdande och skyddande, så E-vitamin ger balmet ytterligare effekt!

Boosta med eteriska oljor

Eteriska oljor är både doft och funktion. Du kan boosta ditt Magic Balm med eteriska oljor som är bra för irriterad hud:  eterisk olja Atlascedereterisk olja Francinsense, eterisk olja Lavendel, eterisk olja Myrra, eller eterisk olja Patchouli. Använd max 1% eterisk olja, alltså 1 g per 100 g Magic Balm. 1 g eterisk olja är ca 25-30 droppar ur droppinsatsen i flaskan. Eterisk olja tillsätter du när salvan är sval, och rör om noga.

Användning:

Magic Balm är väldigt drygt. En liten klick masseras in på behövande hudområden, gärna flera gånger om dan. Ta en extra klick över natten så får de läkande ämnena god tid på sig att verka!

Råvaror i receptet:

19 kommentarer

  1. Anna-Maria 26 december, 2021 Svara

    Jag har läst att man inte ska värma svartkumminolja. stämmer inte det då?

  2. Madeleine 5 januari, 2017 Svara

    Hej! Fantastisk blogg och butik!! ??? tänkte höra ert bästa recept för sprickor vid nagelbanden pga kyla o för mycket vatten? Min mor dras med dessa varje vinter och tänkte försöka råda bot på dem ?

    Tack på förhand och god fortsättning!

  3. Emma 21 januari, 2016 Svara

    Hur många ml är det för varje produkt?

    • Organic Makers 21 januari, 2016 Svara

      Vegetabiliska oljor motsvarar ungefär samma vikt som volym, så du kan mäta upp oljorna i stället. Bivaxet är lite knepigare då det är en fast ingrediens, så det är bäst att väga upp.
      (100 ml olja väger ca 95 g)

  4. Marte 24 november, 2015 Svara

    Tusen takk for denne oppskriften! Den er perfekt mot min atopiske hud!! Har i mange mange år slitt med å finne et produkt som faktisk hjelper, og selv de dyreste og beste kremene hjelper intet, men denne salven gjør virkelig underverker takk <3

  5. Ylva 25 mars, 2015 Svara

    Hej!
    Eftersom tex oljorna säljs i ml, men ni angett mängden i receptet i g, blir det svårt att veta hur mycket jag ska ta.
    Detta är min första egenhändigt gjorda hudvårdsprodukt jag tänkte göra, därför har jag ännu ingen våg, utan vill se om detta är något för mig.
    Men mina händer behöver verkligen den här krämen, och det snarast.
    Tack för en inspirerande sida!

  6. Christina Nilsson 22 mars, 2015 Svara

    Hej, jag hittar inte svartkumminolja till salvan?!

    • Josefin 22 mars, 2015 Svara

      Har du klickat på länken till Svartkumminolja i receptet? Då kommer du till svartkumminoljan i vår webbshop 😉
      /Josefin

  7. Var köper man ingredienserna ?
    Britt-Marié

    • Ann-Sofie 8 mars, 2015 Svara

      Britt-Marie – Tryck på respektive ingrediens, så kommer du till butiken.

  8. Ann -Sofie 4 mars, 2015 Svara

    Skulle den här även funka som handkräm för väldigt torra händer?

    • Daniel Carlsson 4 mars, 2015 Svara

      Hej! Ja, visst blir det en bra handkräm. Om du vill ha salvan lite fastare, kan du öka andelen bivax. För torra och nariga händer kan det också vara bra att använda sheasmör paradoxa, då kan minska mängden bivax. Är du inte nöjd med konsistensen kan du alltid smälta om salvan och justera med fast fett/bivax, respektive olja.

  9. malin 27 januari, 2015 Svara

    Den här salvan är verkligen magisk! Den har gjort under på en torr-/eksemfläck jag dragits med länge. Har även använt den på en röd blöjrumpa med gott resultat.

  10. anna 19 januari, 2015 Svara

    Vad tror ni om att använda till självsprickor?? Jag

  11. Josifina Lundström 5 januari, 2015 Svara

    Kan man använda denna på röda rumpor och mellan benen på barnen också?

  12. Malin 4 januari, 2015 Svara

    Varför ska man göra en sådan mängd när den håller i ett halvår? Jag skulle få slänga flera burkar om jag inte gav bort, och det känns inte så kul att slänga helt i onödan.

    • Josefin 4 januari, 2015 Svara

      Hej Malin! Du kan naturligtvis göra mindre mängd också. Men oöppnade burkar håller sig i kylskåp betydligt längre än ett halvår, och om du använder det varje dag kan du t.ex göra två större burkar och förvara den andra i kylskåp så länge!

  13. Johanna 17 december, 2014 Svara

    Går det bra att byta ut vissa oljor i receptet mot andra oljor, tex solrosolja?

  14. alexandra 5 december, 2014 Svara

    Kan ni inte skriva ingredienserna i ml också? eftersom att ingredienserna säljs i ml =)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *