DIY Kroppsolja för torr hud med makadamia, jojoba och nypon.

DIY kroppsolja

Kroppsolja är en bra produkt att börja med om du aldrig har tillverkat din egen hudvård. Att göra sin egen olja är enkelt och går snabbt! När du har gjort din första kroppsolja kommer du att vilja göra fler – och då finns det en massa mer kunskap att ta till sig och fler oljor att upptäcka. Precis som DIY ska vara!

Här är ett recept på en kroppsolja för torr hud. Det är en blandning av tre ekologiska oljor med olika hudvårdande egenskaper som kompletterar varandra. Och oljan kommer inte att kännas kladdig, utan absorberas lätt av huden.

Makadamiaoljans lena känsla och fuktighetsbevarande egenskaper gör det till en riktigt bra olja att använda som bas i oljeblandningar. Makadamaiolja är rik på fettsyrorna omega 7 och omega 9, som ger hudens spänst och återfuktning. Jojobaolja, som består av flytande vaxämnen, verkar skyddande och binder effektivt fukt till huden. Nyponfröolja är en lyxig olja med A-vitamin och mycket rikt innehåll av den essentiella fettsyran omega 3, som stärker hudens barriärskydd. (Torr hud beror på ett skadat barriärskydd). E-vitaminen verkar antioxidant, och dessutom förlänger den oljeblandningens hållbarhet.

Recept kroppsolja för torr hud:

Förinställd mängd är 150 g vilket motsvarar drygt 150 ml. Du kan själv ange hur mycket du vill göra genom att ange total mängd. Om du vill kan du mäta upp alla ingredienser med samma mängder i ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

50%Makadamiaolja EKOMängd g
38%Jojobaolja EKOMängd g
10%Nyponfröolja EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Bergamott (bergaptenfri) EKOMängd g
0.5%Eterisk olja Atlasceder EKOMängd g
1%Naturlig E-vitaminMängd g

Receptnoter: 1 g eteriska oljor är ca 25-30 droppar ut droppinsatsen. Ca 40 droppar per 150 g är därför lagom. Mängden eteriska oljor är sammanlagd mängd om du använder flera olika.

Gör så här:

Använd ett mätglas för att mäta upp ingredienserna. Häll oljorna i en väl rengjord glasbägare och blanda. Tillsätt sedan eterisk olja, rör om och dofta. Till sist tillsätter du naturlig e-vitamin och rör tills den har löst sig med oljorna.  Häll upp i en mörk glasflaska och märk med din egen etikett! För att hälla upp är det praktiskt att använda en glastratt som finns i webbutiken.

Hållbarhet: Har du använt rena verktyg och E-vitamin, håller din olja i minst 12 månader.

Ingredienser i receptet:

23 kommentarer

  1. Rebeca 20 februari, 2021 Svara

    Hej! Jag köppar ofta hos er, framför allt oljor. Jag upplever dock att mina oljor skapar dåliga lukt samt det blir lite dunkel vid botten av flaskor efter 2 månader. Jag har mina flaskor I badrumet. Kan det vara mögel eller bakteria? Vad kan jag göra??? Jag vill inte börja köpa apotek grejer =(

  2. Har bergamott skarp doft

  3. Jag undrar om det finns kroppslotion o ansiktskräm som inte doftar för mycket. Bara svagt doft eller inget

  4. Sara 10 mars, 2015 Svara

    Hej! Jag skulle vilja ha hjälp att få till en bra blandning oljor för mitt ansikte. Jag har väldigt torr hy, blir lätt röd och irriterad och får väldigt lätt finnar! Snälla hjälp 😀

  5. Louise 13 februari, 2015 Svara

    Tack, Daniel! Jättebra svar – ska prova snart och se hur det går.

  6. Louise 9 februari, 2015 Svara

    Jag funderar på om ni har några tips på hur man gör en bra ansiktsolja, om det ens är möjligt? Jag försöker läsa på, men det är lite klurigt. Har hittills kommit fram till att man vill ha oljor som inte täpper till porer och som absorberas relativt lätt av huden. Det innebär att det bör vara en del torra oljor med i blandningen, samt oljor som inte är för grova, dvs har för stora molekyler, vilket t.ex. utesluter raps- och olivolja, såvitt jag förstår. Men däremot har jag svårare för att hitta vilka oljor som vore bra. Vad tror ni? Gärna oljor som passar till ansiktet, dvs lite tunnare och känsligare hud än kroppen, och dessutom med vissa tendenser till acne.

    • Daniel Carlsson 9 februari, 2015 Svara

      Hej Louise, Visst är det möjligt att göra en bra ekologisk ansiktsolja 🙂 Precis som du skriver är raps- och olivolja inte optimala till ansiktet. Torra oljor – oljor med hög andel fleromättade fettsyror – absorberas lätt och känns inte feta eller “kladdiga”: Hampfrö-, Solros-, Nyponros-, och gurkörtsolja är sådana oljor som ger riktigt bra hudvård. Blanda gärna med en olja med mer omega 9 som mandel, aprikos, tefrö och argan. Särskilt hampfrö (prova även svartkumminolja!) är bra till acnebenägen hud

  7. Niklas 11 januari, 2015 Svara

    Hej
    Är helt såld på ert koncept. Vill nu göra en bra skäggolja för oss med lite torr hud. Brukar köpa någon ricinolja, men nu skulle jag vilja ha tips på ett recept som jag kan göra själv. Gärna med någon doft som inte är för frän.

  8. Siyara 2 januari, 2015 Svara

    Hej! Vilken underbar sida ni har. Fastnade just för kroppsolja och jag undrar om ni kan hjälpa mig med ett bra recept mot bristningar? Är nämligen gravid i v 23 och jag vill inte riktig använda mig av det som finns på marknaden utan vill gärna ha nåt lite mer naturligt och ekologiskt. Finns det några speciella oljor jag ska tänka på?? Vill gärna veta innan jag lägger in min beställning 😀

    • Daniel Carlsson 2 januari, 2015 Svara

      Hej! Baobabolja är en riktigt fin olja att ha till en kroppsolja för att förebygga bristningar. Baobaboljan är en bra massageolja, len och mjuk, och ökar hudens spänst. Även hasselnötsolja är bra!

  9. Louise 28 december, 2014 Svara

    Hej! Jag ska definitivt prova att göra egen olja som min första produkt. Undrar dock om ni tycker att blandningen i receptet funkar bra för känsliga och torr – men finnig – hud? Borde jag byta ut någon av oljorna så att det passar min hud bättre? Har bland annat avokadoolja hemma redan, om det kan vara något?

    • Organic Makers 2 januari, 2015 Svara

      Hej. Att göra egen kropps- eller ansiktsolja är en jättebra start, särskilt nu på vintern när huden behöver extra vård! Ska du göra en kroppsolja till blandhy, kan du prova med att minska makadamiaolja och jojobaolja och använda hampfröolja med en större mängd fleromättade fettsyror istället. Du kan även byta ut makadamian mot avokadoljan du har. Gör du en ansiktsolja minska makadamia/jojoba/avokado ännu mer och öka även mängden nypon. Lycka till 🙂

  10. Emma 8 september, 2014 Svara

    Hej!
    Vilka oljor skulle ni rekommendera om man vill göra en massageolja som alltså inte sjunker in alltför snabbt?

    /E

    • Daniel Carlsson 18 september, 2014 Svara

      Hej Emma! Baobabolja och hasselnötsolja är bra till massage. Lagom motstånd, ger en “smidig” känsla utan att kladda. /Daniel

  11. C 30 augusti, 2014 Svara

    Angående etiketterna. Är det vanliga klassiska Dymo, där man präglar märkbandet med bokstäver manuellt som ni har använt?

    Hur tycker ni att de har suttit?

    • Daniel Carlsson 8 september, 2014 Svara

      Hej, Ja det är klassiska Dymoetikett vi har använt. De sitter bra, så länge det inte blir för mycket kräm eller olja på flaskan 🙂 /Daniel

  12. Josefin 8 juli, 2014 Svara

    Hej Johanna, och Maria som frågade för länge sedan..

    Det bra sätt är att använda sig av en graderad pipett. Den rymmer 3 ml och har en gradering vid varje 1/2 ml. De kostar bara ett par kr st och går att tvätta av genom att doppa/tvätta dem i alkohol. https://www.organicmakers.se/redskap/262-pipetter-3-ml.html

  13. Johanna 8 juli, 2014 Svara

    Undrar också hur man mäter upp sådana små mängder. Hur mycket får man av varje droppe när man tillsätter e-vitamin och eteriska oljor?

  14. Maria Olsson 25 januari, 2014 Svara

    Hur mäter man upp så liten mängd som 0,3 ml E-vitamin?

  15. Maria Olsson 24 januari, 2014 Svara

    Ska det vara exakt 59 ml jojobaolja? Så ojämn siffra….

    • Organic Makers 24 januari, 2014 Svara

      Hej Maria, Det går bra att ta 60 ml jojobaolja. Vi skrev 59 ml för att det totalt skulle bli 150 ml med eteriska olja, men det går ju bra att göra 151 ml 🙂 Det viktiga i recepten är ratiot mellan de olika ingredienserna, precis som man lagar mat!

  16. Elina 16 december, 2013 Svara

    Tack för receptet! Och för snabb leverans. Gjorde liknande men använde hampaolja i stället för makadamiaolja för jag ville ha en lite torrare olja. Jag tror det blev jättebra (har inte använt så mycket än.) Jag skippade doftolja, men det lukar lite naturliga oljor (mest hampan?) så jag tillsätter kanske doft sen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *