DIY cold cream - Organic Makers

DIY – Klassisk Cold Cream Hollywood style


En Cold Cream är en riktig klassiker! Har du någon gång undrat över varför man kan hitta gamla svartvita Hollywoodbilder där stjärnan har ett tjockt lager vit creme i ansiktet? Det är Cold Cream, som användes för sminkborttagning och och återfuktning efter de kraftigt sminkade filmscenerna!

En cold cream är en av de äldsta kända emulgeringarna. Med olja, rosenvatten, bivax och ofta något medel som stabiliserar emulgeringen är det en ganska fet emulsion som passar både för sminkborttagning, rengöring och insmörjning för både ansikte och kropp. Rosdoften från roshydrolaten (rosenvatten) är karaktäristisk.

På den svartvita – och tidiga färg -filmens tid använde man borax i Cold Cream för att göra emulgeringen stabil. Du kan förresten fortfarande hitta recept på Cold Cream från USA med borax i, men här i Europa är borax förbjudet i hudvårdsprodukter, som Kemikalieinspektionen klassificerar som ett hälsoskadligt ämne som är farligt vid hudkontakt. I stället använder vi lite Makersemulgering för att underlätta emulgeringen och undvika att krämen skär sig.

Att konservera cremen är en nödvändighet, den är annars bara säker att använda i några dagar, eller upp till en vecka förvarad i kylskåp. I den här krämen använder vi 4% Makerskonservering tillsammans med 3 droppar mjölksyra per 100 g kräm i cremen utan hibiskus för att pH-värdet ska funka med konserveringen.

Ett lite mindre fett recept gör vi i varianten med hibiskusinfusion. Hibiskus har en mängd bra egenskaper, är antioxidant och cellförnyande. Hibiskusen ger ett lågt pH-värde närmare hudens eget. Att del blir en härligt rosa färg är en extra bonus.

Det här är dessutom ett enkelt recept då vi tar genvägen att värma/smälta oljor, vax, emulgering och vatten samtidigt i samma behållare! Bara att sätta ner stavmixern och köra runt när allt har smält/löst upp!

Recept Klassisk Cold Cream, ca 180 g

70 g Ekologisk Makadamiaolja
70 g  Ekologisk Roshydrolat*
15 g Ekologiskt Bivax (vitt eller gult spelar ingen roll)
5 g Makersemulgering
7 g Makerskonservering
5 droppar mjölksyra
*Ett hydrolat har lägre pH-värde (5.0) än vatten (7.0). Använder du vatten i stället för hydrolat måste du därför öka mängden mjölksyra och kolla av pH-värdet med pH-stickor.

Recept Cold Cream hibiskus, ca 270 g

mindre fet och lite tunnare med lägre pH-värde

100 g ekologisk olja, (t.ex. 50% mandelolja och 50% tefröolja)
75 g Ekologiskt Nerolihydrolat*
75 g Hibiskusinfusion (läs hur du gör hibiskusinfusion nedan)
15 g Ekologiskt Bivax (vitt eller gult spelar ingen roll)
6 g Makersemulgering
11 g Makerskonservering

En creme med hibiskusinfusion gjord enligt anvisningarna har lägre pH än en creme med vatten eller hydrolat. För säkerhets skull bör du ändå kolla av pH-värdet med pH-stickor så att det håller sig inom spannet pH 4.5-5.5 (för att konserveringen ska fungera). Om inte, droppar du i mjölksyra, en droppe i taget, för att reglera pH.

Utrustning:

– Värmetålig behållare, ca dubbelt så stor som receptet. Vi använde en 400 ml glasbägare.
– Något att röra om med, t.ex en glasstav är bra då inte så mycket fastnar på glasstaven vid omrörning och den är lätt att torka av.
– Kastrull för vattenbad eller mikrovågsugn.
– Skål för kallt vattenbad
– Stavmixer.
– Elvisp

Gör så här:

Väg upp alla ingredienser i en värmetålig behållare. Värm/smält i ett vattenbad eller på mycket kort intervaller i mikrovågsugn tills temperaturen är ca 75 grader. Rör om noga tills bivaxet och emulgeringen har smält. Du har nu en grumlig blandning av vatten och olja med temperaturen ca 75 grader.
Ta av från vattenbadet och sätt i stavmixern. Luta gärna stavmixern lite lätt innan du sätter igång så att ev. luftbubblor under mixhuvudet släpper. Det är inte meningen att du ska mixa in en massa luft i blandningen. Mixa cremen i 3-4 minuter. Sätt nu behållaren i ett kallt vattenbad och fortsätt mixa i ytterligare några minuter. Det är viktigt att du mixar ordentligt så att krämen inte skär sig. Byt nu ut stavmixern mot en elvisp med bara en visp påsatt.

Rör krämen på låg hastighet med korta pauser tills temperaturen har kommit ner i ca 30 grader. Tillsätt sedan Makerskonservering. Då räcker det att du rör för hand då och då tills krämen är rumstempererad. Du kan behöva byta ut vattnet i det kalla vattenbadet då och då så att det håller sig svalt. Droppa till sist i i eventuell mjölksyra. Häll upp på burk. Tänk på att krämen stabiliserar sig ytterligare det närmsta dygnet.

Recept hibiskusinfusion, knappt 100 ml

1 tsk torkade hibiskusblommor
1 dl kokande vatten

Gör så här:

Häll det kokande vattnet över hibiskusblommorna i en ren behållare. Låt dra tills infusionen svalnat. Sila bort hibiskusblommorna, gärna med ett kaffefilter så att alla växtdelar filtreras bort.

Råvaror i recepet:

27 kommentarer

  1. Oljera 21 september, 2020 Svara

    Hej! Tack för allt ni gör!

    En fråga, varför i vissa av er emulsionrecept värms olje och vattenfasen separat? Och vissa recept som denna körs alla ingredienser i samma behållare?

    • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

      Hej, Vad roligt att du blir inspirerad av våra recept 🙂 Metoden för att göra en emulsion (creme) kan skilja sig åt beroende på emulgeringsmedel och vilka ingredienser som används. Stabiliteten kan också bli olika. Här kan en testa sig fram vad som blir bäst 🙂

  2. Andreea Kanslätt 6 april, 2019 Svara

    Hej, jag råkade värma makerskonserveringen också? Är det bara och slänga och börja om?

    • Organic Makers 6 april, 2019 Svara

      Nej, det är ingen fara, Makerskonserveringen tål uppvärming. I vissa recept tillätter man den på slutet, men det går bra att ha i den från början!

  3. Amanda 27 november, 2018 Svara

    Jag är lite förvirrad. Hur lång hållbarhet ska dessa två krämer ha enligt recept? Så man ska alltså köpa till extra tillbehör för att få längre hållbarhet?

    I såna fall hur skulle ni kunna göra recept för mindre satser? Tanken är väl inte att behöva göra så stora satser och inte hinna använda upp allt.

    Tänkte göra Cold Cream med hibiskusinfusion, hur mycket behöver jag av varje ingrediens för att göra ca 100g så att jag garanterat hinner använda upp allt innan det blir dåligt?

    • Organic Makers 28 november, 2018 Svara

      Hej Amanda!
      Det finns inget bra sätt att göra en creme utan konservering. Även 100g creme är väldigt drygt, den vanliga mängden creme i en kommersiell produkt t.ex, är 50 ml per flaska/burk ansiktscreme, och de brukar räcka ett par månader.
      Så att göra 100 g creme som bara håller i några dagar är inte riktigt någon poäng, därför rekommenderar vi alltid att göra en konserverad creme. Konserveringsmetoderna i recepten är naturliga, ekologiska konserveringssystem, inte regelrätta konserveringsmedel, som också gör cremen bättre för huden, så utan dem, en sämre creme på alla sätt.
      Du skulle ju t.ex inte gör 25 liter soppa till bara en person (om du inte hade frys), och ha den i kylen i några månader tills du ätit upp den! 😉

  4. Stefani 29 mars, 2018 Svara

    Kan man, för att öka hållbarheten, frysa dessa eller blir de förstörda pga sitt fuktinnehåll!? Och kan man frysa exempelvis balms då de inte innehåller vatten? Tack för en fantastisk sida och tack för alla recept (lägg gärna upp fler 😂)!

    • Organic Makers 5 april, 2018 Svara

      Hej Stefani!
      Nej, en emulgerad kräm ska inte frysas, då kan den förlora sin emulgering och skära sig. Ett balm med bara oljor och vax (olejbaserat) ska inte heller frysas. En oljebaserad produkt innehåller inte vatten, och behöver därför inte konserveras. Den skyddas i stället mot oxidation (härskning) genom att tillsätta en krafig antioxidant som e-vitamin eller rosmarin antioxidant.

  5. Kristin 26 februari, 2018 Svara

    Om jag vill göra en vegansk cold cream är det då bara att ersätta med 15g candelillavax?

    • Organic Makers 10 mars, 2018 Svara

      Olika vaxer beter sig lite olika, både i fasthet och känsla, så för att göra om recepet med ett annat vax får man prova sig fram lite med olika doseringar.

  6. Karin 2 oktober, 2017 Svara

    Hej!
    FÖRPACKNING till Coldream:
    Funkar i en flaska med pumphuvud? (för enklare dosering) (Hibiskusvarianten)

    • Organic Makers 3 oktober, 2017 Svara

      Den här cremen är lite för tjock för att fungera i pumpflaska, särskilt på vintern. Den är bättre i burk. Airless kan nog funka dock, då den “pushar” upp cremen!

  7. Johanna 19 februari, 2017 Svara

    Hej!
    Hur använder man krämen som rengöring och sminkborttagning? 🙂

    • Organic Makers 10 mars, 2018 Svara

      Hej Johanna! Du använder den på en bomullsrondell eller genom att massera in krämen för hand och sedan torka av med mjukt papper eller bomull. 🙂

  8. Elisabeth 9 februari, 2017 Svara

    Hej!
    Jag och min dotter gjorde denna kräm för 3 veckor sedan. Vi har dem i bruna glasburkar. Båda burkarna har krämen börjat mögla. Vad beror det på?
    Mvh Elisabeth

    • Organic Makers 9 februari, 2017 Svara

      Cold Cream har en begränsad hållbarhet (eftersom den innehåller vatten), ca en månad som vi skriver i receptet. Vi ska göra det tydligare och även skriva in alternativ i receptet hur en kan göra en bra konservering av krämen för längre hållbarhet!

  9. Lina 23 juni, 2015 Svara

    Tack för snabba svar! En liten fråga till! Vilket konserveringsmedel är mest användbart om jag ska prova olika recept?, såg att ni hade ett recept där man använder kaliumsorbat också. Har tittat på flera olika recept, alla med fett- och vattenbas.
    Mvh Lina

    • Organic Makers 25 juni, 2015 Svara

      Hej! I de allra flesta fall är Makerskonservering fullt tillräckligt med dosering 3,5% (blandas i vattenfas eller i den färdiga produkten); viktigt att pH-värdet är högst 5.5 I vissa fall, tex när en använder örtinfusioner som del eller i ställer för vatten kan kaliumsorbat behövas som komplement med ca 0.3% (även kaliumsorbat kräver ett surt pH) – då kan du minska doseringen av Makerskonservering.

  10. Lina 23 juni, 2015 Svara

    Undrar också om kommentaren ovan till My om att använda Makersemulgering för att få bättre konservering. Ska det inte vara Makerskonservering? Trodde emulgering var för att få fastare konsistens?

    • Organic Makers 23 juni, 2015 Svara

      Precis så! Tack för att du hittade felet, vi har rättat det nu 🙂

  11. Lina 23 juni, 2015 Svara

    Hej,
    Jag funderar på att göra en kräm med vatten istället för endast oljor och smör då jag upplever att min känsliga, snustorra, flagande hud blir ännu torrare av body butter (gjorde ett med kokosolja, mandelolja och kakaosmör). Jag tror min hud behöver fett OCH fukt. Kan jag använda vatten istället för hydrolat som det talas om i många recept? Och duger det med Renat vatten som säljs på apoteket? Inte hittat något destillerat vatten till salu nånstans.
    Tacksam för svar!
    Lina

    • Organic Makers 23 juni, 2015 Svara

      Hej Lina! Ja, det går bra med vatten i stället för hydrolat. Renat vatten som säljs på apotek är oftast steriliserat vatten (för att användas i sjukvård) och är alldeles utmärkt att använda när du gör creme. Destillerat vatten är svårt att få tag på, en annan variant är så kallat batterivatten/strykjärnsvatten, som är avjoniserat (men inte destillerat). Vår erfarenhet är att det oftast även fungerar bra med kommunalt dricksvatten (kranvatten). /Daniel

      • Organic Makers 11 januari, 2015 Svara

        Använder du vanligt kranvatten som du vet är rent, kan du ändå sjuda vattnet i 20 minuter innan användning för att få bort vanliga mikroorganismer som kan finnas i vatten från ledningar med mera.. Det flesta mikroorganismer försvinner efter 20 minuter i temperatur över 70 grader, så det är alltid en bra idé att hetta upp vatten till knappt kokpunkten i 20 minuter innan användning.
        Likadant kan du sterilisera burkar och flaskor; lägg dem i minst 70-gradigt vatten (gärna lite varmare för säkerhets skull) i 20 minuter, torka av med ren duk och använd!

  12. My 7 juni, 2015 Svara

    Hejsan!
    Jag tänkte prova att göra hibiscuskrämen, men med andra oljor och hydrolat än ni föreslog för att anpassa det efter den som ska få krämen. Men jag har lite funderingar.
    Dels så funderar jag på detta med hållbarheten, kan jag bara tillsätta e-vitamin om jag vill öka hållbarheten? Hur mycket i så fall?
    Sedan tänkte jag göra två olika varianter av cold cream – en för blandhy med en del orenheter/acne (Jag tänkte nog använda mig av solrosolja och svartkumminolja, samt ros- och rosmarinhydrolat. Tror ni det skulle passa bra till den hudtypen?), och en för torr hy ( rapsolja, aprikoskärnolja och samma hydrolat. Vad tror ni om det?).
    Hur många ml blir slutprodukten? Är det smart att tänka att jag halverar receptet eller blir det svåra/små mängder att hantera?

    Ska bli jätteroligt att prova det här receptet! 😀

    • Organic Makers 10 juni, 2015 Svara

      Hej My! E-vitamin är en antioxidant, vilket betyder att den skyddar oljor och fett från att härskna. Naturlig E-vitamin är alltså bra att tillsätta i egentillverkade produkter med oljor och smör, då får man en längre hållbarhet och dessutom extra hudvårdande egenskaper. Däremot fungerar inte E-vitamin som konserveringsmedel för produkter som innehåller vatten. För att få en bättre hållbarhet på din cold cream kan du då tillsätta Makerskonservering (ca 3%) som är ett naturligt konserveringsmedel. Oljorna du har tänkt till dina olika krämer och hudtyper är jättebra 🙂 Men det här är en ganska fet kräm (mycket bivax) så det är möjligt att en med fet hud/acne kan uppleva den som för fet. Lycka till! /Daniel

  13. Sofia 24 maj, 2015 Svara

    Hej!
    När jag gjorde denna var jag rädd för att plötsligt ställa glasbägaren (en 400 ml från er) med sitt varma innehåll i kallt vatten. Klarar glaset den värmeförändringen? Jag var rädd att det skulle spricka och all kräm åka ut, så jag gjorde en mer gradvis övergång, men det bästa vore ju om det gick bra att ändra till kallt vatten direkt. Dubbelkollar alltså: går det med era glasbehållare ni säljer i shopen?

    • Daniel Carlsson 25 maj, 2015 Svara

      Hej Sofia! För de temperaturer du använder för hudvård går det bra att ställa glasbägarna i kallt vatten (vi har aldrig haft något problem med detta)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *