DIY: Dagcreme med Kelp och Squalane

SÅ HÄR GÖR DU DIN EGEN EKOLOGISKA dagcreme!

Det här är en riktigt bra dagcreme, som inte är alltför komplicerad att göra själv! Vi tycker att det här är en bra allroundkräm, som passar torr till normal hud och en är effektiv anti-age creme för alla åldrar. Krämen är lätt och matt, samtidigt som den har en skyddande och lyxigt fyllig känsla när den appliceras. Den här cremen är också vegansk då den inte innehåller bivax.

Krämens fettlösliga ingredienser är olika oljor, smör, vax och extrakt som gör huden mjuk och smidig, ger antioxidanter, vitaminer och viktiga fettsyror – en daglig hudvård som naturligt motverkar hudens ålderstecken. Makadamia- och aprikoskärnolja är milda oljor som ger näring med omega 6, 7 och 9. Kakaosmör är rikt på antioxidanta polyfenoler och myricavaxet stärker och skyddar torr hud. Naturligt squalene av oliver och algextraktet Makers Kelp boostar cremen med anti age-effekt. Squalene hämmar skadlig glykation i huden och har antiinflammatorisk verkan på de skador som solens UV-ljus orsakar*. Kelpextraktet, som innehåller algens elastiska fibrer, är verksamt på ett unikt sätt genom att det kan minska halten av åldersproteinet progerin i huden.

*På grund av squalenebrist har vi ersatt squalenen i det här receptet med squalane. Den ger samma konsistens men lite mindre glykationshämmande antioxidanter. Vill du kan du boosta squalenen i cremen genom att tillsätta amarantextrakt.

Till de vattenlösliga ingredienserna har vi valt effektiva fuktighetsgivare. Sodium PCA (en helt naturlig råvara som framställs av fermenterat socker, även om namnet låter lite avancerat) är en av överhudens egna ämnen som behövs för att binda fukt till huden. Med Makerskonservering, som förutom konserverande ämnen innehåller fuktighetsbevarande glycerin, gör du cremen hållbar. Läs mer om hållbarhet längre ner. Xanthangummit som tillsätts i vattenfasen används för att ge rätt konsistens och för att stabilisera emulsionen.

Konsistensen är perfekt för att kunna hällas upp och förvaras i små glasflaskor med pump!

Recept Dagcreme

En ansiktscreme består av tre olika faser: Vattenfas, fettfas och tillsatsfas. Här anger vi receptet i %, vilket gör det enkelt för dig att räkna fram mängden ingredienser beroende på hur mycket kräm du vill tillverka. Tänk på att det är det totala receptet som blir 100%. Varje fas är alltså en del av de 100 procenten.

Eftersom du måste använda en stavmixer för att emulgera krämen är ca 200 g den minsta mängd som brukar vara praktisk att göra.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Vattenfas 71.5%

A66.3%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A4%MakerskonserveringMängd g
A0.2%XanthangummiMängd g

B: Fettfas 26.5%

B8%Aprikoskärnolja EKOMängd g
B5%Makadamiaolja EKOMängd g
B3%MyricavaxMängd g
B2%Kakaosmör EKOMängd g
B4%SqualaneMängd g
B4%MakersemulgeringMängd g
B0.5%Naturlig E-vitaminMängd g

C: Tillsatsfas 2%+

C2%Makers KelpMängd g
C1%Sodium PCAMängd g
C0.2%MjölksyraMängd g
C1% Eteriska oljor (frivilligt, ej inräknat i receptets totala %)Mängd g

Receptnoter

Renat vatten: En del vatten avdunstar vid uppvärmning/tillverkning. Det är därför bra att ha som vana att runda vattenmängden uppåt med drygt 3%.

Mjölksyra: En droppe mjölksyra ur våra droppinsatser väger 0.036 gram. 0.2% mjölksyra motsvarar alltså ca 5.5 droppar per/100 g eller 13.75 droppar per 250 g. Avrunda uppåt till närmaste heltal droppar.

På grund av squalenebrist har vi ersatt squalenen i det här receptet med squalane. Den ger samma konsistens men lite mindre glykationshämmande antioxidanter. Vill du kan du boosta squalenen i cremen genom att tillsätta amarantextrakt.

Gör så här:

Den här emulsionen görs i tre faser. Du värmer alla vattenlösliga ämnen för sig (vattenfasen) och alla fettlösliga ämnen för sig (fettfasen) i två vattenbad. Sedan emulgerar du de båda blandningarna med hjälp av en stavmixer, och rör om under en nedsvalningsperiod så att cremen förblir emulgerad och inte skär sig. Mot slutet när cremen är omkring 30 grader eller lägre tillsätter du värmekänsliga ingredienser, den så kallade tillsatsfasen. Läs mer här i receptbloggen och se bildspel om grunderna i att göra en emulgerad kräm.

Den här cremen är en olja-i-vatten creme (O/W emulsion), läs mer om det i faktarutan nedan.

Vattenfas:

Väg upp vatten/hydrolat och makerkonservering i en värmetålig glasbägare. Välj en glasbägare som är lagom stor för att köra din stavmixer i, som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden creme du ska göra. När du ska mixa cremen ska innehållet gott och väl täcka stavmixerns mixerhuvud, för att undvika luft i cremen. En värmetålig glasbägare är därför idealt. Sätt behållaren i ett varmt vattenbad och börja att värma upp vattenfasen. Efter en stund väger du upp och tillsätter xanthangummit. Xanthangummi löser sig bättre i ljummen vattenfas, men vänta inte tills det är helt varmt, runt 40 grader är lagom. Rör om noga så att xanthangummit löser sig helt. Sedan kan du låta vattenfasen långsamt värmas upp i vattenbadet till 80 grader medan du förbereder oljefasen. Håll koll på temperaturen med termometer och sänk temperaturen på vattenbadet eller ta av från plattan när det börjar närma sig.

Fettfas:

Väg upp oljor, vax, smör och makersemulgering i en glasbägare och värm i ett vattenbad till ca 80 grader.

Nu ska cremen emulgeras! Temperaturen på de båda faserna ska nu ligga runt 80 grader eller något högre. Det ska helst inte skilja mer än ett par grader på de båda faserna. (Oljefasen är betydligt mindre mängd än vattenfasen, så den kommer att gå snabbare att värma upp.)

Tillsätt nu långsamt oljefasen i vattenfasen i en tunn stråle under omrörning (här är en glasstav ideal). Sätt sedan ner stavmixern i blandningen. Se till att mixerns huvud är helt täckt av blandningen och luta stavmixern något för att släppa ut ev. luft som hamnat under stavmixerns huvud. Kör med stavmixern på högsta effekt i ca 4 minuter. (Du kan pausa en kort stund efter ca 2 minuter). Håll kvar bägaren i vattenbadet under emulgeringen så temperaturen hålls uppe under mixningen. Om allt gått som det ska har du efter några minuter en slät, vit creme (ganska lös)!

Ta upp cremen ur vattenbadet! Nu ska krämen omröras tills den är sval. Detta kan vara lite tålamodsprövande, men är nödvändigt för att cremen inte ska skära sig. Det mest behagliga är att röra med degkrokar på en elvisp på lägsta hastigheten (vispa inte, det ska inte komma ner luft i cremen). Krämen är rätt lös nu, lite mjölkig, men den kommer att tjockna under omrörningen. När krämen nått 50 grader kan du påskynda nerkylningen genom att sätta bägaren i ett vattenbad med kallt vatten. Fortsätt röra tills krämen har kommit ner till ca 30 grader.

TIPS: Märker du att cremen inte är helt genomvit under omrörningen, eller blir det ljusare stråk på sina ställen när du rör om, kan det vara så att cremen inte emulgerats ordenligt. Då kan du mixa med stavmixern en extra gång under nedsvalningsfasen, så går cremen ihop. Var inte cremen tillräckligt emulgerad kommer du att märka en markant skillnad efter andra mixningen!

Tillsatsfas:

Då var det dags för tillsatsfasen! Vid ca 30 grader tillsätter du Makers Kelp och Sodium PCA. Fortsätt att röra väl och vid rumstemperatur (ca 25 grader) tillsätter du eventuella eteriska oljor och till sist mjölksyra. Rör om en sista gång och häll sedan upp din fina, vita, lagom tjocka, lyxiga ekologiska ansiktscreme i glasflaskor, t.ex 30 ml klara glasflaskor med pump.

Hållbarhet och renlighet? Se faktaruta nedan!

Olika typer av cremer

Den här cremen är en olja-i-vatten creme (O/W emulsion), vilket, lite förenklat, innebär att cremens oljefas är dispergerad i vattenfasen. Emulsionen består alltså av många små, små droppar olja omslutna av vatten. En annan variant av en emulgerad creme är en vatten-i-olja emulsion (W/O emulsion) En vatten-i-olja emulsion är en emulsion där det är de små, små vattendropparna som är omslutna av olja. Den sistnämnda, W/O, är ofta fetare än en O/W-emulsion, men det är inte bara mängden fett som avgör. En W/O-emulsions karaktär är att den känns fetare på huden, även om den innehåller precis lika mycket fett som en O/W-emulsion.

För båda varianterna behöver du ett emulgeringsmedel för att cremen ska emulgeras och hålla ihop över tid. Emulgeringsmedlet är olika för vilken typ av kräm du gör. Makersemulgering är ett olja-i-vatten emulgeringsmedel, vilket passar bäst för ansiktscremer och lotioner. Själva emulgeringsmedlet används i fettfasen.

HÅLLBARHET OCH RENLIGHET

En emulgerad creme innehåller vattenlösliga ingredienser och det betyder att den måste konserveras om den ska hålla mer än någon vecka i kylskåp. I det här receptet använder vi Makerskonservering. (Vill du använda Makers Aquagard i stället doserar du enligt dess anvisningar.)

Om ditt kranvatten är utan anmärkning kan du använda vanligt kranvatten till receptet. Vill du vara på den säkra sidan att du har gjort det du kan för bästa möjliga hållbarhet kan du koka upp vattnet och låta det knappt sjuda (minst 70 grader) i ca 10 minuter. Låt kallna helt innan du använder det. Du kan också använda så kallat renat vatten. Ju renare vatten, desto längre hållbarhet på cremen!

Behållare och verktyg ska vara väl rengjorda när du använder dem. Diska noga med varmt vatten och diskmedel och låt torka. För extra noggrannhet kan du desinficera med ytdesinfektion eller isopropylalkohol (rubbing alcohol). Spraya på rengjorda saker och låt torka, strax innan användning.

Flaskor och pumpar är rena när de kommer från oss, men kan behöva diskas av med diskmedel och varmt vatten för att blir av med ev. damm och hanteringssmuts. Låt torka ordentligt, och även flaskor och pumpar kan sprayas med isopropylalkohol innan användning för extra renlighet.

Hållbarheten på cremen, om du är noga med renligheten när du tillverkar den, är upp till ett år i rumstemperatur, vilket räcker gott och väl om du använder den dagligen. Gör du en större sats så förvara krämerna mörkt och svalt tills det är dags att använda dem.

Ingredienser i receptet:

25 kommentarer

  1. Thi Ngoc Lien Nguyen Lindholm 17 maj, 2022 Svara

    Hej Organic Makers
    Jag tänker tillverka dagcreme enligt er recept men med SPF. Vilken ingredienser ska reduceras för tillsätta SPF?
    Lien

  2. Madde 23 november, 2020 Svara

    Hej, om man vill använda squalene istället för squalane (har en flaska hemma), hur mycket ska man i så fall tillsätta?

  3. Organic Makers 13 december, 2018 Svara

    Hi Valentina,
    Squalene is in its feel similar to Makers Silk, so I would suggest to use 2% Amarant and 2% Makers Silk instead of squlalene if you have it. If you don’t have any, just amarant will do fine!

    • Valentina 13 december, 2018 Svara

      Thank you for such a quick answer! I do have Makers silk, so I will try and let you know the result.
      I hope I’ll do the process right 🙂

  4. Valentina 13 december, 2018 Svara

    Hello!
    I would like to make this cream and I have bought all the components except for squalene because it is not available at the moment in the webshop. So I have bought amaranth oil instead, as it contains high levels of squalene. Do you think I could substitute squalene with amaranth oil and still get a good formulation?
    Or would you advice to buy squalane instead? I see that kronan apoteket has squalane that one could buy?
    I would be thankful for any suggestion.
    Great job for the website and the recipies blog! Love it!

  5. Sofia 17 april, 2018 Svara

    Hur räknar jag ut hur mycket jag faktiskt ska ha? Så svårt när allt är skrivet med %

    • Organic Makers 19 april, 2018 Svara

      Hej Sofia,
      Vi brukar ange recepet i procent, för att det då är lätt att räkna ut hur mycket man behöver.
      Ska du göra 300 g, tar du varje procentmängd och multiplicerar med 3. (eftersom 100% är 1).
      T.ex blir det då 8g x 3=24 g aprikoskärnolja till 300 g creme.

      Vi ska snart lägga till en mängduträknare till det här receptet.

  6. peetronella 25 mars, 2018 Svara

    Hej! Går det att byta ut xantahngummi mot tarakärnmjöl?:) och vad är isåfall procentsatsen? Tack på förhand!

    • Organic Makers 27 mars, 2018 Svara

      Hej! Just det här receptet har vi inte gjort med tarakärnmjöl. För att få stabilitet bör du ha 0.5% tarakärmjöl, men då blir cremen aningen tjockare.

  7. Linda 3 februari, 2018 Svara

    Hej! Har tillverkat denna creme. Blev mycket nöjd med konsistensen och hur fint den lägger sig i ansiktet när man masserar in den. Däremot har jag fått lite kommentarer att den luktar lite surt efter ett tag. Misstänker att det är Myrica vaxet som luktar. Finns det något annat vax jag kan ersätta den med? Har tidigare gjort erat andra recept på dagcreme, men tyckte att den var svår att arbeta in foundation med. Ansikcremen torkar in och det blir lite gelerester i form av prickar kvar på huden. Skulle vilja ha den lite omformulerad, så den också kan användas som bas för foundation.

    • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

      Hej Linda! Vad roligt att du gillar cremen 🙂 Ja, myricavaxet har en karaktäeristisk doft, och det är ju alltid så personligt hur en tycker om dofter. Det finns inget annat vax som du kan byta ut myrican med rakt av. Andra vaxer är hårdare och har en lite annan känsla. Vill du prova med ett annat vax, så ska du alltså minska mängden, tex 1-2% bivax eller candelilla. Lycka till med tillverkningen. Fler recept kommer på ansiktsceme, här är vårt senaste: https://www.organicmakers.se/ansiktscreme-med-probiotika-squalene-normal-till-torr-hud/

  8. Karin 13 januari, 2018 Svara

    Hej!
    I receptet anges alla mängder i procent, utom för mjölksyra där mängden anges i droppar. För hur mycket kräm är 8 droppar lagom?
    Hälsningar
    /Karin

  9. ChristinaE 7 oktober, 2017 Svara

    Hej! Till krämen måste det väl vara pump, som ni skriver? På bilderna ser det ut som det är sprayinsats, men det fungerar väl inte? Mvh Christina

    • Organic Makers 7 oktober, 2017 Svara

      Hej, Ja det måste vara pump (det är pump på bilden, men de ser nästan ut som spray)

  10. Åsa 24 augusti, 2017 Svara

    Hej! skyddar en dagcreme huden bättre än en ansiktsolja?

    • Organic Makers 24 augusti, 2017 Svara

      Hej Åsa!
      Om den skyddar bättre beror visserligen på hur man använder sin ansiktsolja, men fördelen med en creme är att den innehåller både vattenlösliga och fettlösliga ämnen, medan en ansiktsolja bara innehåller fettlösliga ämnen.
      Viktiga fuktighetsbevarare (NMF) är t.ex oftast vattenlösliga.
      Använder du en ansiktsolja kan du tillföra vattenlösliga ämnen till huden genom att t.ex grunda med en ansiktsgel: https://www.organicmakers.se/fuktgel-med-probiotika-aloe-vera/

  11. Isabelle 10 juli, 2017 Svara

    Hej.
    Undrar hur det blir om man byter ut makerskonservering till leucidal SF complete i detta receptet? Och då leucidal redan har ett lågt pH-värde behöver jag tillsätta mjölksyra just för detta avseendet? Tack på förhand. Mvh

    • Daniel Carlsson 14 juli, 2017 Svara

      Hej Isabelle, VI har inte testat receptet med Leucidal SF Complete, men det bär gå bra att byta. Det är inte så att Leucidal har ett lågt pH, utan att det är verksamt över ett bredare spann (3-7). Oberoende av det, så bör du tillsätta mjölksyra eftersom ett lite surt pH på ca 5 är ger den bästa hudvården för krämen (som hudens eget pH)

  12. Isabelle 30 maj, 2017 Svara

    Hej!
    Gjorde en nattcreme i kombinationerna av shea paradoxa, makadamiaolja, mandelolja, broccoliolja, probiotika, kelp, balans och vitamin E. Men har fått extremt mycket utslag och finnar av den. Kan det bero på att cremen bara består av olja? Har normalt torr till känslig hy. Hur ska jag kombinera en bra creme för att minska utslag?

    • Organic Makers 31 maj, 2017 Svara

      Hej! Bara så att jag förstår dig rätt, har du endast använt oljor och fett, inget vatten och emulgeringsmedel? Makers Balans och probiotika är nämligen vattenlösliga, de går alltså inte att använda med endast oljor. /Daniel

      • Isabelle 1 juni, 2017 Svara

        Det stämmer! Eftersom att jag har så extremt torr hy antog jag bara att jag enbart skulle ha en oljebaserad kräm. Men behöver tre olika faser i en kräm. Är nybörjare på detta så tänkte att man kunde blanda i alla dem olika oljorna som passade sin hudtyp bäst. Men då vet jag. Ska göra ett nytt försök. Tack!

  13. Natta 4 maj, 2017 Svara

    Om jag vill använda bivax istället för myricavax, skall jag då ta samma mängd?

    • Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

      Hej! Bivaxet är hårdare och ger en annan känsla till krämen. Vill du använda bivax kan du testa dig fram med halva mängden bivax.

  14. Rose-Marie 1 maj, 2017 Svara

    Var kan jag handla alla ingredienser ?

    • Organic Makers 1 maj, 2017 Svara

      Hej Rose-Marie! De finns i vår webbshop! Bara klicka på varje ingrediens så kommer du till shopen! 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *